Naar de inhoud
← Alle gidsen

Gids

Mag ik mijn praktijkruimte zomaar verhuren?

Een spreekkamer of praktijkruimte die een deel van de week leeg staat, verhuren aan een collega: dat kan meestal, maar niet altijd zomaar. Wat je moet checken, hangt af van of je eigenaar bent of zelf huurt.

Bijgewerkt op 1 november 2026

In het kort

  • Eigenaar? Check het omgevingsplan, de regels van je VvE en je hypotheekvoorwaarden.
  • Huur je zelf? Dan is het onderhuur: dat mag in principe, tenzij je huurcontract het verbiedt.
  • Vraag toestemming altijd schriftelijk; een appje is te weinig.
  • Verhuur van een ruimte is vrijgesteld van btw; huurinkomsten tellen wel mee voor de belasting.

Ben je eigenaar?

Dan beslis je in principe zelf. Check wel:

  • Omgevingsplan: mag de ruimte als praktijk gebruikt worden? Bij een deel van je woning geldt vaak een regeling voor een beroep aan huis, met voorwaarden. Kijk op het Omgevingsloket of vraag het je gemeente.
  • VvE: in een appartementsgebouw kunnen de splitsingsakte en het reglement bepaalde activiteiten beperken.
  • Hypotheek: veel hypotheekvoorwaarden vragen toestemming van de geldverstrekker voor verhuur.
  • Verzekering: meld aan je opstalverzekeraar dat er iemand anders in het pand werkt.

Huur je zelf? Dan is het onderhuur

Een praktijk van een zorgverlener of coach is meestal „andere bedrijfsruimte” in de zin van artikel 7:230a BW. De wet zegt in artikel 7:221 BW dat de huurder het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan een ander in gebruik mag geven, tenzij hij moet aannemen dat de verhuurder daartegen redelijke bezwaren zal hebben. Veel huurcontracten verbieden onderhuur wel uitdrukkelijk; dan heb je schriftelijke toestemming nodig.

Huur je een woning en wil je daar een praktijk delen? Vraag dan eerst je verhuurder om toestemming.

Tegenover de verhuurder blijf jij verantwoordelijk voor de huur en voor schade, en eindigt jouw huur, dan eindigt de onderhuur ook.

Belasting en btw

Verhuur van een ruimte is vrijgesteld van btw (artikel 11 Wet op de omzetbelasting 1968). Kiezen voor verhuur met btw kan alleen als de huurder de ruimte voor minstens 90 procent gebruikt voor btw-belaste activiteiten; voor de meeste zorgverleners geldt dat niet.

Huurinkomsten tellen wel mee voor de inkomstenbelasting, afhankelijk van je situatie bijvoorbeeld als winst uit je onderneming of in box 3. Bespreek het vooraf met je boekhouder.

Dit is algemene informatie over de situatie in België, geen juridisch of fiscaal advies. Twijfel je, vraag het dan aan een jurist of je boekhouder. Een fout gezien of een vraag? Mail naar info@praktijkruimtes.nl. Deze gids is geschreven met hulp van AI.

Een ruimte die deels leeg staat?

Plaats ze gratis, met foto's, prijs en vrije dagdelen. Collega's in de buurt sturen je rechtstreeks een bericht.

Ruimte plaatsen

Andere gidsen